Spring Cottage, Kelfield

Extension & Re-model

Completed Summer 2018

A

The property was a much amended 2 storey end terrace cottage. The brief was to completely remodel and modernise the property, with the focus on an open plan Kitchen/ Dining for the family.

The design solution was to replace the existing poor quality conservatory with single and two storey extension elements which delivered the new open plan space to the ground floor and an additional double bedroom to the first floor. The form of the building becomes a series of interlocking roof forms with protruding edge profiles. The materials are kept as existing, with red clay pantiles roofs, and a new light coloured render finish. The proposals re-orientate the house towards the generous garden spaces.

The internal space is flooded with light from large flat rooflights, and the central feature exposed steel column becomes a fixed point that the activities of this busy family space rotate around

Client- “Our architect at Carve, Tim, listened carefully to objectives and came up with several sketch ideas for what could work using three dimensions, as the physical space was an important consideration. He developed these and was very patient as we deliberated on the ensuing iterations. Finally we agreed on our favourite option, and we were very happy with it, which turned into excitement as we saw our joint vision coming to life on the building site. Carve have a very customer-focused approach, and we have recommended Carve several times since. Thank you to Tim and the rest of the team at Carve.”